Ελληνικά English
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, B’ Φάση

 

 φωτογραφία Πάνος Κοκκινιάς.

Η Β΄Φάση για την ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής αποτέλεσε ένα έργο τεράστιας κλίμακας με υψηλής ποιότητας κατασκευαστικές προδιαγραφές, με αρτιότητα από πλευράς ποιότητας κατασκευής και τεχνολογικών επιτευγμάτων. Πρόκειται για ένα παράδοξο υπόγειο εσωστρεφές κτίριο με ένα κεντρικό αίθριο, με τεράστιους χώρους  και μια αισθητική κατεύθυνση, που οδήγησε σε μεγαλεπήβολες και συχνά υπερφίαλες επιλογές. Η εικόνα της κεντρικής αίθουσας Αλεξάνδρας Τριάντη  είναι χαρακτηριστική της κατεύθυνσης αυτής.

Το γραφείο μας χειρίστηκε , σε συνεργασία με το Γραφείο Αλέξανδρου Τομπάζη, που είχε την κεντρική ευθύνη της μελέτης του έργου, τους κοινόχρηστους χώρους  (φουαγιέ, κλιμακοστάσια, κλπ. συνολικού εμβαδού της τάξεως των 17.000 μ2)  και παρέδωσε αναρίθμητα κατασκευαστικά σχέδια, σύμφωνα με τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί ως παράδειγμα, ότι τα κατασκευαστικά σχέδια των ψευδοροφών πραγματοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με τους μηχανολόγους, για την απόλυτη διευθέτηση των διελεύσεων των δικτύων, έτσι ώστε όλες οι απαιτούμενες αναρτήσεις των πλακών της ψευδοροφής να εξαρτώνται από τις οροφές από οπλισμένο σκυρόδεμα και όχι, όπως συνήθως γίνεται, από τα κανάλια κλιματισμού.

Στους υπερμεγέθης χώρους των φουαγιέ επιδιώχθηκε η απλότητα στις χαράξεις των  περιμετρικών επενδύσεων από λευκό μάρμαρο Θάσου, σε συνδυασμό με αμερικάνική δρυ. Ειδικά περιμετρικά της Αίθουσας Αλ. Τριάντη χρησιμοποιήθηκε πωρόλιθος με ζώνες από γρανίτη “red Africa”.Το δάπεδο κατασκευάστηκε από μάρμαρο Μεσολογγίου σε συνδυασμό με μάρμαρο Διονύσου  που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα κλιμακοστάσια. Στις οροφές  χρησιμοποιήθηκαν τα “sto silent panels” για την εξασφάλιση ηχοαπορρόφησης.

Ξεχωριστή εμπειρία ήταν η μελέτη φωτισμού  όλων αυτών  των χώρων που πραγματοποιήθηκε με αλλεπάλληλους φωτορεαλισμούς σε συνεργασία με την Διάθλαση AEE- icuzzini και κυρίως με την κα Μίνα Μάντζαρη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ –  Β’ ΦΑΣΗ. ΑΘΗΝΑ

ΧΡΟΝΟΣ: 2002

ΕΜΒΑΔΟΝ: 17.000M2

ΑΝΑΘΕΣΗ: ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-Β’ΦΑΣΗ

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ν. ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΕΠΕ, Ν.MORTON,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ,

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΟΜΕΤΕ ΑΕ

Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: ΤΕΚΕΜ ΕΠΕ – Π – Ι. ΖΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: BARRON & FLEMING

ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: GLANTRE ENGINEERING LTD