Ελληνικά English
CHP στο Σχηματάρι

 

H εταιρεία  Coca-Cola ανακοινώνει, το 2007, ότι στα πλαίσια των οικολογικών της επιλογών και της πράσινης ενέργειας, πρόκειται να πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με την εταιρεία Contour Global, δεκαπέντε μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες των εργοστασίων της, με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και το νερό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται και ικανή ποσότητα, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία αξιοποιείται για την εμφιάλωση των  αεριούχων ποτών.

Η νέα μονάδα, ως επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας Coca-Cola Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως ΑΕ στο Σχηματάρι, χωροθετείται στο νότιο μέτωπο του οικοπέδου, εντός της θεσμοθετημένης ζώνης Β1 προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης της Τανάγρας. Η ζώνη Β1 είναι δομήσιμη υπό ειδικούς όρους και περιορισμούς. Η σχέση αυτή απαιτεί ειδικούς χειρισμούς με στόχο όχι μόνο τη διακριτική ένταξη της νέας μονάδας, αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της εικόνας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ως προς το ευρύτερο περιβάλλον.

Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε ένα  καθαρό ορθογωνικό κέλυφος. Εκτός από τα μηχανήματα που βρίσκονται εντός του κτιρίου, είναι απαραίτητη και η εγκατάσταση μηχανημάτων σε υπαίθριους χώρους, τα οποία μετά από ειδικές μηχανολογικές επιλύσεις κατέστει εφικτό να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν στο πίσω μέρος του κτιρίου και στο δώμα, όπου είναι ενταγμένα σε μεταλλική εξέδρα με περίβλημα από οριζόντιες περσίδες, ύψους 3,00μ.

Το σύνολο όλων αυτών των εγκαταστάσεων περιβάλλεται από ένα περιμετρικό πέτασμα συνολικού εμβαδού 2.310 μ², σε απόσταση από το κτίριο και είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη αναρριχόμενων φυτών στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του (προβλεπόμενη φυτεμένη επιφάνεια 1,760 μ²). Πρόκειται στην ουσία για τεράστιους κατακόρυφους κήπους που αναπτύσσονται σε μία διακριτική μεταλλική κατασκευή που εμπεριέχει ζαρντινιέρες, πλέγματα για αναρρίχηση των φυτών, καθώς και διάτρητους διαδρόμους εσωτερικά, για τον έλεγχο και τη συντήρηση των φυτών. Το πέτασμα αυτό αποτελεί μία οπτική συνέχεια στο φυσικό πράσινο που περιβάλει τον αρχαιολογικό χώρο, κρύβοντας ταυτόχρονα και ένα τμήμα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Coca-Cola.

Νότια όψη από τον αρχαιολογικό χώρο

 

 

 

 

 

 

 

 Ενδεικτική τομή στο περιμετρικό πέτασμα των κατακόρυφων κήπων με τους διαδρόμους επίσκεψης, για την συντήρηση των φυτών

 

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

COCA COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ Α.Ε ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

ΤΟΠΟΣ: ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ: 2008 -…

ΑΝΑΘΕΣΗ: CONTOURGLOBAL SOLUTIONS HELLAS ΕΠΕ.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Β. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, Μ. ΝΕΖΗ, Τ. ΜΠΑΡΟΥΣ,  Γ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, αρχιτέκτονες

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Χ.ΚΙΡΠΟΤΙΝ – Π.ΒΑΣΙΝΙΩΤΗ-Γ.ΒΡΟΧΙΔΗΣ

H/M ΜΕΛΕΤΗ: L.D.K. CONSULTANTS

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: HPC PASECO. Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Π. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ,  Χημικοί μηχανικοί

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΝΤ. ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ