Ελληνικά English
Υπαίθριο Μουσείο στη Λούκου Κυνουρίας

 

 

«Εάν το έργο τέχνης είναι μια αποτυχία ή μια επιτυχία είναι στο τέλος – τέλος δευτερεύουσας σημασίας…εάν – μέσα από αυτό – έχουμε μάθει να βλέπουμε λίγο καλύτερα, να κατανοούμε λίγο περισσότερο, τότε σίγουρα έχουμε κερδίσει κάτι και ο κόσμος γύρω μας θα έχει γίνει πλουσιότερος.»

Alberto Giacometti

Ο αρχαιολογικός χώρος της “Ρωμαϊκής Έπαυλης Ηρώδου του Αττικού” στη Λουκού Κυνουρίας αποτελείται από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων, με ψηφοθετημένους διαδρόμους και μαρμαροθετημένους χώρους, το οποίο ταυτίζεται με την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού.

Το μνημείο έχει την εικόνα του ανοιχτού ερειπίου που είναι ενταγμένο σε ένα ευαίσθητο και ήπιο τοπίο, μέσα στους εκτεταμένους ελαιώνες της περιοχής.

 

Ο κεντρικός πυρήνας του συγκροτήματος αποτελείται από ένα ορθογώνιο σε κάτοψη Αίθριο με τον Κήπο στο μέσο και περιμετρική τεχνητή τάφρο – ποταμό.

Στη δυτική πλευρά του Αιθρίου δέσποζε μνημειώδης διαμόρφωση εξέδρας – Νυμφαίου, ενώ στις άλλες τρεις,  το Αίθριο περιστοιχίζεται από διώροφες μάλλον στοές και αντίστοιχους διαδρόμους. Ο χώρος του περιστυλίου και οι διάδρομοι πίσω από αυτόν είχαν στο ισόγειο πολυτελή ψηφοθετημένα δάπεδα, διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα και εικονιστικές παραστάσεις.

Στα βόρεια του Αιθρίου βρίσκεται υπόστυλη τρίκλιτη βασιλική, δυτικότερα η κλίμακα εισόδου στο περιστύλιο του Αιθρίου και στη συνέχεια οι ιδιωτικοί χώροι της έπαυλης με δωμάτια εκατέρωθεν μιας αίθουσας.

Στα νότια του κεντρικού χώρου βρίσκονται Λουτρά, ένας χώρος που αναφέρεται ως Κάνωπος – Σεραπείο της Έπαυλης και μια βασιλική –ηρώο (κενοτάφιο) του Αντινόου – Διονύσου.

Στα ανατολικά του Αιθρίου βρίσκεται ένα συγκρότημα διημέρευσης και αναψυχής. Μια υπερυψωμένη αυλή με μαρμαροθετημένο δάπεδο πλαισιώνεται από δύο νυμφαία, πίσω από τα οποία υπήρχαν πτέρυγες δωματίων, ενώ ανατολικότερα εκτείνονται χώροι με ψηφιδωτά δάπεδα και οι κήποι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κάναβος του περιστυλίου του μνημείου αποτέλεσε την υποδομή για τις χαράξεις και την γεωμετρία του συστήματος των στεγάστρων που ήταν και το ζητούμενο της μελέτης.

Με αφετηρία τον κάναβο αυτό και με στόχο μια καθαρή και λιτή δομή του συστήματος στέγασης, η πρόταση συνοψίζεται σε 3 στέγαστρα, ένα κύριο στο κεντρικό κλίτος και δύο πλευρικά με κοινή γραμμική διάταξη – κατεύθυνση από Ανατολικά προς τα Δυτικά, όπως προκύπτει από την διάταξη του μνημείου.

 

ΚΑΤΟΨΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΟΨΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΚΑΤΟΨΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ

Οι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της υπηρεσίας, περιορισμοί για την έδραση των υποστηλωμάτων του κεντρικού στεγάστρου  σε ασφαλείς αρχαιολογικά θέσεις υπέδειξαν προβόλους μεγάλου μήκους και στατικούς φορείς μεγάλων διατομών.

Από  τα 142μ μήκους του στεγάστρου, μόνο τα 50 μέτρα εδράζονται κανονικά στον κήπο του μνημείου, ενώ προκύπτουν εκατέρωθεν δυο, μεγάλου μεγέθους, πρόβολοι της τάξεως των 35 μέτρων, δεδομένο που δεν μπορούσε να ανατραπεί και οδήγησε σε ακραίες  μορφολογικές επιλογές και έντονες προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν οι διατομές των μεταλλικών φορέων. Η υπερσχεδιασμένη και  επιβαρυντική τελικά  για το μνημείο εικόνα του στεγάστρου δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί με τα δεδομένα που δόθηκαν.

ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΤΟΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ

1.Διάδρομοι με ψηφιδωτά, 2.Επίχωση κεντρικού αιθρίου, 3.Υπερυψωμένος διάδρομος επίσκεψης για την εποπτεία των ψηφιδωτών, 4.Υπερυψωμένο τμήμα στεγάστρου, 5.Πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις, 6. Συστήματα αερισμού για την αποφυγή παγετού.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ” ΣΤΗ ΛΟΥΚΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

 

ΤΟΠΟΣ: ΛΟΥΚΟΥ, ΚΥΝΟΥΡΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ: 2006

ΕΜΒΑΔΟΝ: 9850M2

ΑΝΑΘΕΣΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:“ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ν.ΤΟΜΠΑΖΗ” Ε.Π.Ε

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧ.ΜΕΛΕΤΗΣ: “ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:“Φ.ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ-Ι.ΜΑΥΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” Ε.Π.Ε.

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Η/Μ ΜΕΛΕΤΗΣ: Α.ΑΣΗΜΑΚΗΣ-Κ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-Κ.ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: Δ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ