Ελληνικά English
Ανάπλαση Αττικού άλσους. Αθήνα

Το Αττικό Άλσος, στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας και σε μεγάλο υψόμετρο σχετικά με τις γύρω περιοχές, περιβάλλεται και διασχίζεται από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Έτσι έχει χάσει την άμεση επαφή του με τις γειτονικές περιοχές κατοικίας, μπορεί όμως , με κατάλληλες διαμορφώσεις, να αποκτήσει υπερτοπική σημασία ως χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Η σημερινή οδοποιία χωρίζει την περιοχή σε δύο απόλυτα διακεκριμένες περιοχές , την Α και τη Β, ανεξάρτητες και λειτουργικά αυτάρκεις.

Η περιοχή Α του νταμαριού με την έντονη παρουσία του τεχνητά διαμορφωμένου τοπίου, την υπάρχουσα φύτευση και τις προβλεπόμενες δραστηριότητες, προσφέρεται για μια ήπια πολιτισμική χρήση με την ταυτόχρονη παρουσία του θεάτρου, των χώρων άθλησης, του αναψυκτηρίου και του παιχνιδότοπου.

 

Η περιοχή Β είναι επικλινής, επιμήκης και αρκετά φυτεμένη. Για να προστατεύσουμε το υπάρχον πράσινο πυκνώσαμε τις επιφάνειες των προτεινόμενων χρήσεων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δώσουμε έναν χαρακτήρα «αστικής» πραγματικότητας και πολυπλοκότητας. Οι διάφορες δραστηριότητες παρατάσσονται κατά μήκος του νοητού άξονα της περιοχής. Για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό αυτής της πορείας προτείνεται ένα γραμμικό στοιχείο ελαφράς ηλεκτρικής αμαξοστοιχίας με τρεις σταθμούς, στοιχείο παιχνιδιού και γρήγορης μετακίνησης σε συνολικό μήκος 700μ. Στο τέρμα της γραμμής του τραίνου και σε επιλεγμένες μη φυτεμένες θέσεις οργανώνεται ένας τόπος παιχνιδιού, περιβάλλον έλξης παιδιών και ενηλίκων.

Τεχνητές κοιλότητες και εξάρσεις, σε συνδυασμό με χτισμένα στοιχεία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για απρόβλεπτες χρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που σχεδιάστηκε πάνω από τον ημιυπόγειο χώρο στάθμευσης σαν μια μικρογραφία αστικού ιστού με χτισμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Τα γήπεδα είναι κατασκευασμένα σε δύο ενότητες. Η πρώτη διαμορφωμένη αμφιθεατρικά με κερκίδες, επιτρέπει επισημότερους αγώνες. Η δεύτερη έχει το χαρακτήρα της ιδιωτικής άσκησης.

 

 

 

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

ΤΟΠΟΣ: ΑΘΗΝΑ

ΧΡΟΝΟΣ: 1989

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

1.ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2. Α66 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.