Τριανταφύλλου Γιώργος

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου (1951) τελείωσε το Βαρβάκειο και σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολεοδομία. Μετά από δεκαετή εμπειρία σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, το 1981 ιδρύει το δικό του γραφείο και ασχολείται κυρίως με έργα εσωτερικών χώρων, αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας, που αφορούν τον τουρισμό, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.

Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει έργα, άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν διακριθεί με διεθνή βραβεία. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών,  έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει στην διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων.

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, και άλλους καλλιτέχνες ως συνδημιουργός, για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών επεμβάσεων και εικαστικών δρώμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2006 συνεργάστηκε με τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη και πραγματοποίησαν μία εικαστική επέμβαση στο εγκαταλελειμμένο χωριό Μοναστήρια της Τήνου με τη συμμετοχή του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη. Καρπός αυτής της συνεργασίας αποτελεί το φωτογραφικό λεύκωμα Αντανακλάσεις
Το 2010 συνεργάζεται και πάλι με τον Κώστα Τσόκλη στα πλαίσια της έκθεσης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο Η απρονοησία του Προμηθέα. Ο κατάλογος της έκθεσης αυτής αποτελεί μία ξεχωριστή έκδοση που συγκροτείται από τη σύνθεση κειμένων του Κώστα Τσόκλη και φωτογραφιών του Γιώργου Τριανταφύλλου με θέμα τη φωτιά.

Τον Απρίλιο του 2010  εκδίδει το νέο του βιβλίο με τίτλο “αρχέτυπα* από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική. Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει μία ανεξερεύνητη και περιφρονημένη αληθινή αρχιτεκτονική. Καλύβες και μαντριά λειτουργούν ως αρχέτυπα που παραπέμπουν στα βάθη της προϊστορίας και παράλληλα συσχετίζονται με έργα της διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον. Το βιβλίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΥΔΟΞΟΣ ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα και διανέμεται στους φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση με τον ίδιο τίτλο πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας από τον  Απρίλιο μέχρι τον  Σεπτέμβριο  2010.

Η φωτογραφία αποτελεί επί δεκαετίες μία γοητευτική διέξοδο στην ασφυκτική καθημερινότητα της δουλειάς του. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε εκδόσεις βιβλίων και καταλόγων εκθέσεων.

Από το 2011, με δεδομένη μια μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και οργάνωση εκθέσεων πολιτισμού, έχει την εποπτεία της νέας εταιρείας  archetypo+, σε συνεργασία με  τους  παλαιούς και νέους συνεργάτες.