Ελληνικά English
Αποκατάσταση διατηρητέου, Κέρκυρα

 

Το Αρχοντικό Χαροκόπου βρίσκεται σε έναν από τους κύριους δρόμους του κέντρου της πόλης της Κέρκυρας, την λεωφόρο Αλεξάνδρας, με μεγάλες πρασιές, αιωνόβια δένδρα και αξιόλογα κτίρια. Πρόκειται για ένα διατηρητέο διώροφο νεοκλασικό κτίριο ( με υπερυψωμένο υπόγειο και μεγάλη σοφίτα) των αρχών του 20ου αιώνα, που φιλοξένησε την Κερκυραϊκή σχολή, την «καραμπινερία» των Ιταλών κατά την διάρκεια του πολέμου και στην συνέχεια μισθώθηκε στην Αστυνομία της Κέρκυρας. Οι διαρκείς επισκευές έχουν περιορίσει τις καταστροφικές φθορές και αλλοιώσεις και στην ουσία έχει διατηρηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ο χαρακτήρας του κτιρίου.

 

 

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό EUROPAN ΄89 με θέμα «εξέλιξη του τρόπου ζωής και αρχιτεκτονική της κατοικίας» και απέσπασε ένα από τα πέντε πρώτα βραβεία.

Το Αρχοντικό Χαροκόπου βρίσκεται σε ένα από τους κύριους δρόμους του κέντρου της πόλης της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα διατηρητέο διώροφο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, που φιλοξένησε την Κερκυραϊκή σχολή, την «καραμπινερία» των Ιταλών κατά την διάρκεια του πολέμου και στην συνέχεια μισθώθηκε στην Αστυνομία της Κέρκυρας.

Στόχος της πρότασης ήταν η ένταξη στο κτίριο πέντε νέων κατοικιών αξιοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα που εξασφαλίζεται από τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου  να αυξηθεί το ωφέλιμο εμβαδόν, με την διακριτική ένταξη ενδιαμέσων επιπέδων σε ορισμένες ζώνες. Κάθε κατοικία μπορεί να κατανέμεται μέχρι και σε τρία επίπεδα, αξιοποιώντας τις προνομιούχες ζώνες του υπογείου καθώς και τους χώρους της στέγης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια νέα δομή από μεταλλικές διατομές οργανώνει τα νέα ενδιάμεσα επίπεδα και επιτρέπει και την απότμηση της στέγης, που μέσω των νέων μακρόστενων αιθρίων που δημιουργούνται, εξασφαλίζεται  ο φωτισμός και ο αερισμός της τελευταίας στάθμης των κατοικιών, στον χώρο της στέγης. Παράλληλα, η νέα αρθρωτή  μεταλλική δομή  εξασφαλίζει ευελιξία στις κατοικίες επιτρέποντας σε κάποιους χώρους να αλλάζουν χρήση, χωρίς πολυδάπανες επεμβάσεις, ακολουθώντας την εξέλιξη της σύγχρονης οικογένειας.

 

 

Σε κάθε κατοικία αρθρώνονται τρεις ενότητες: η ενότητα των γονέων, η ενότητα των παιδιών και η ενότητα όπου όλη η οικογένεια μπορεί να συναθροισθεί. «Μικρά σπίτια μέσα στο σπίτι», που συνδέονται με κατακόρυφες και οριζόντιες επικοινωνίες, σκάλες, «γέφυρες» , ενδιαφέρουσες εσωτερικές διαδρομές.

Ο νεοκλασικός χαρακτήρας του αρχοντικού διατηρήθηκε και στο εσωτερικό του, με το μεγάλο ύψος των χώρων, την κεντρική ξύλινη σκάλα και τις ζωγραφιστές οροφές.Tα κυμάτια και η μεγάλη ξύλινη σκάλα που συμπληρώνεται από ένα νέο γυάλινο ανελκυστήρα και στο εσωτερικό των κατοικιών οι κύριοι χώροι συνάθροισης κρατούν το αρχικό μεγάλο ύψος του αρχοντικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Μιλάνο (Europan Forum, Le Stelline, Corso Magenta, 61, 29-30/09/1989), στο Παρίσι (Centre Pompidou, 5/12/1989-12/02/1990) και στην Σχολή Αρχιτεκτονικής της Λοζάννης. Κρίθηκε μάλιστα η πλέον κατάλληλη για να εφαρμοστεί όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του διαγωνισμού, στο βαθμό που στην πανευρωπαϊκή ομάδα του διαγωνισμού συμμετείχαν και οι κατασκευαστικές εταιρείες, που είχαν την υποχρέωση να υλοποιήσουν τις εφαρμόσιμες μελέτες για κάθε χώρα. Η κριτική επιτροπή επεσήμανε «… η λύση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο την αλλαγή του τρόπου ζωής σε ένα παραδοσιακό κτίριο. Η ιδιαιτερότητα της μελέτης ήταν το διπλό κοινωνικό ενδιαφέρον, αφ΄ ενός γιατί έδωσε ρεαλιστικές   αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές  λύσεις, προσαρμόζοντας έναν ιδιαίτερα σημαντικό παραδοσιακό κτίσμα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και αφ΄ ετέρου κατέστησε το κτίσμα οικονομικά εκμεταλλεύσιμο.»

Παρ΄ όλα αυτά το έργο δεν υλοποιήθηκε.

 

Σημείωση: Τα σχέδια είναι σχεδιασμένα με το χέρι

 

 

 

 

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ

 

ΤΟΠΟΣ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ & ΟΔΟΣ Ι.ΡΩΜΑΝΟΥ, ΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ: 1989

ΕΜΒΑΔΟΝ: 2041M2

ΑΝΑΘΕΣΗ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΡΟΥΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΣ, ΕΥΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, ΝΟΤΑ ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ, ΝΑΝΣΥ ΧΑΤΖΗΠΕΡΗ. αρχιτέκτονες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΑΝΝΥ ΧΑΛΙΚΙΑ. σχεδιαστές

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΙΡΠΟΤΙΝ